Eerste paal nieuwe generatie tankstation NXT Alkmaar

19 december 2016
Eerste paal nieuwe generatie tankstation NXT Alkmaar Eerste paal nieuwe generatie tankstation NXT Alkmaar Zoom

AFgelopen week zijn de eerste palen trillingsvrij geboord van het futuristische NXT tankstation op bedrijventerrein Boekelermeer aan de Diamantweg in Alkmaar. Bij NXT kunnen duurzame brandstoffen worden getankt zoals LNG, GTL, CO₂. Traditionele brandstoffen als benzine en diesel worden ook nog aangeboden. NXT is een initiatief van GP Groot brandstoffen en oliehandel uit Heiloo. In het voorjaar van 2017 is het tankstation gereed en kan er worden getankt.

De brandstofwereld verandert. Schonere alternatieven voor benzine en diesel winnen steeds meer terrein. Er is nog een lange weg te gaan naar 100% duurzame brandstoffen, maar het begin is er. In lijn met de toekomstverwachtingen introduceert GP Groot brandstoffen en oliehandel NXT. NXT is een all-in concept om duurzame brandstoffen te vermarkten.

Tanken duurzame brandstoffen
Een futuristisch ogend uniek bouwwerk met parasolachtige luifels waar vanaf voorjaar 2017 onder meer LNG kan worden getankt. Dat is vloeibaar aardgas bestemd voor de transportsector. ,,Je ziet dat de markt verandert’’, vertelt Pieter Talsma, directeur GP Groot brandstoffen en oliehandel. ,,Traditionele tankstations spelen nauwelijks in op de verandering, nieuwkomers in de markt richten zich vaak op één brandstof zoals snelle laadstations voor de elektrische auto’s. Met NXT gaan we nog een stapje verder. Het concept staat voor ‘next step’ en is ons antwoord op de ontwikkeling op het gebied van duurzame brandstoffen. NXT is een all-in principe, zeg maar een label waaronder we de alternatieve brandstoffen in de markt gaan zetten. Op NXT-tankstations worden nieuwe producten aangeboden zoals LNG, GTL, CO₂ -wat wordt gebruikt voor koeltransport- en biodiesel. Daarnaast bieden we nog de traditionele brandstoffen aan. Als we nu nog alleen duurzame brandstoffen zouden aanbieden, is dat omzet-technisch gezien nog niet rendabel. Dat ligt ook aan het feit dat bestaande vrachtwagens bijvoorbeeld niet op LNG kunnen rijden. Het is vooral bestemd voor de nieuwe generatie vrachtwagens en dat volume moet groeien. Op dit moment hebben we met een aantal regionale vervoersbedrijven contracten gesloten. Zij gaan met die nieuwe vrachtwagens rijden en bij ons tanken.’’

Luifels met zonnecellen
De luifels van het nieuwe tankstation in de Boekelermeer worden uitgevoerd met zonnepanelen waarmee het station qua energie zelfvoorzienend wordt. De luifelconstructie is modulair en in de toekomst gemakkelijk uit te breiden. In Nederland zijn momenteel zo'n 20 stations die LNG aanbieden. Het station in Alkmaar wordt de eerste in de regio. Er liggen plannen om ook in Zaandam een NXT-station op te zetten. De procedures hiervoor zijn in gang gezet.

Weetjes:
• LNG is goedkoper dan diesel. De op LNG-rijdende trucks zijn echter duurder. Hoe hoger het aantal gereden kilometers, hoe aantrekkelijker dus het rijden op LNG wordt.
• LNG zorgt ervoor dat de motor circa 50 procent stiller is. Transporteurs kunnen daardoor hun    materieel flexibeler inzetten in stedelijke gebieden.
• LNG zorgt voor CO₂-reductie en vermindert de uitstoot van fijnstof.

Samenwerking
Het NXT station in Alkmaar is op het gebied van LNG een samenwerking tussen GP Groot en ENGIE LNG Solutions uit Zwolle. De gemeente Alkmaar heeft alle ondersteuning gegeven om dit concept te ontwikkelen en te realiseren.

GP Groot brandstoffen en oliehandel exploiteert in totaal 46 tankstations in Noord- en Zuid-Holland, en Noord-Nederland onder de merken Texaco, Argos en Firezone. NXT is de nieuwe loot van het bedrijf. Meer informatie? Neem dan contact op Erik Metselaar, manager tankstations en techniek, 088 472 03 42.

 

Delen